Side

Side is een oude Griekse stad, een badplaats en een van de bekendste klassieke locaties in het land. Het ligt in de buurt van Manavgat en het dorp van Selimiye, 78 km van Antalya in de provincie Antalya, aan de zuid Middellandse kust van Turkije.

De grote ruïnes behoren tot de meest opvallende in Klein-Azië. Ze bestrijken een grote kaap waar een muur en een gracht de ruïnes scheiden van het vasteland.Er zijn kolossale ruïnes van een theater complex, het grootste van Pamphylia, gebouwd net als een Romeins amfitheater, dat berust op bogen om de enorme verticalen te ondersteunen. Het theater is minder bewaard gebleven dan het theater in Aspendos, maar het is bijna even groot. Met de tijd en het verschuiven van de aarde, stortte de Scena muur op het podium en het voortoneel in een cataract van losse blokken. Het werd omgebouwd tot een openlucht heiligdom met twee kapellen tijdens de Byzantijnse tijd (5e of 6e eeuw).

De goed bewaarde stadsmuren bieden een ingang naar de site via de hoofdpoort van de oude stad, hoewel is dit hek uit de 2de eeuw voor Christus zwaar beschadigd. Vervolgens komt de zuilen straat, waarvan de marmeren zuilen niet langer bewaard zijn gebleven, alles wat overblijft zijn een paar gebroken stompen in de buurt van de oude Romeinse baden. De straat leidt tot een openbaar bad, hersteld als museum. Het geeft beelden en sarcofagen uit de Romeinse periode weer. Vervolgens is het plein agora met de overblijfselen van de ronde Tyche en Fortuna tempel, een periptery met twaalf kolommen, in het midden. In latere tijden werd het gebruikt als een handelscentrum waar piraten slaven verkochten. De overblijfselen van het theater, dat werd gebruikt voor gladiatorengevechten en later als kerk, en de monumentale poort dateren uit de 2e eeuw. De vroege Romeinse tempel van Dionysus is in de buurt van het theater. De fontein siert de ingang die is hersteld. Aan de linkerkant zijn de overblijfselen van een Byzantijnse basiliek, een openbaar bad is ook hersteld.De overige ruïnes van Side omvatten drie tempels, een aquaduct en een nymphaeum. Side's nymphaeum - een grot met een natuurlijke watervoorziening gewijd aan de nimfen - was een kunstmatige grot of fontein bouw van uitgebreid ontwerp.

Er is ook een vrijwel onbekend maar uitgestrekte site, in de Taurus uitlopers meerdere kilometers landinwaarts, plaatselijk is dit bekend als Seleucia. Vrijwel onbekend voor de buitenwereld en niet vertegenwoordigd op het internet is de Romeinse garnizoen, gebouwd door Marc Anthony, om de stad van Side te ondersteunen. Het heeft betrekking van op zijn minst een paar vierkante kilometer en is bijna volledig opgegraven. De site werd uiteindelijk verlaten in de 7e eeuw. Veel van de gebouwen zijn in opmerkelijk goede vorm. Turkse archeologen zijn het opgraven Side sinds 1947 en met tussenpozen blijven doen.

Vandaag de dag is Side uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming en ervaart een nieuwe opleving.