Aspendos

De Grieks-Romeinse overblijfselen van Aspendos oude stad bevinden zich in Pamphylia, ongeveer 40km ten oosten van Antalya, aan de rivier Eurymedon. De stad ligt op 16km afstand van de Middellandse Zee. De belangrijkste reden voor het grootste deel van de toeristen die Aspendos bezoeken is het Romeinse theater, dat de best bewaarde structuur van zijn soort is in de wereld. De extra attractie van Aspendos is de mogelijkheid van deelname aan één van de vele artistieke evenementen georganiseerd in het theater.

Aspendos is meer dan alleen een theater, er zijn ook de ruïnes van vele andere structuren, met onder andere het stadion, de basiliek en het agora. Verder wordt de lokale waterleiding goed bewaard gebleven. Een van de twee uitgangspunten voor het St. Paul's wandelpad begint in Aspendos, terwijl de tweede gelegen is in Perge.

Aqueduct

Een van de best bewaarde fragmenten van het Romeinse aquaduct in Turkije bevind zich in Aspendos. Het water werd geleverd naar de stad vanuit twee bronnen in de bergen, ongeveer 17km ten noorden van Aspendos. Het watertoevoer systeem bestond uit een gracht, bruggen en tunnels.

De hoogste van de twee, de Green Canyon Lake, ook wel bekend als de Oymapinar Barajı, werd in 1987 voltooid en is gelegen in een steile ruige vallei met zijn dam gebouwd over het smalste punt. De afsluiting van de rivier creëerde een meer van 4kmlang, gelegen tussen steile en ruige berghellingen.

Na aankomst ziet u de dam, een haarspeld weg brengt u naar het waterpeil en het meer zelf. Er zijn een aantal restaurants in de buurt van de steile kustlijn en een reis op het water in een toeristische motorboot is de moeite waard.

Stadium

De overblijfselen van het stadion uit de 2de eeuw na Christus zijn gelegen aan de Oostelijke helling van de acropolis heuvel in Aspendos. Het stadion is U-vormig, de afmetingen zijn 220 meter lang en 30 meter breed. Er is niet veel bewaard gebleven van deze structuur. Het Noord-oostelijke deel is in de beste conditie en men kan er de fragmenten van de zitplaatsen en een aantal bogen die de hele constructie ondersteund zien. Er wordt geschat dat het stadion plaats kon bieden aan 8.000 toeschouwers.

Stadspoorten

Drie stadspoorten zijn bewaard gebleven tot de huidige tijden op het gebied van Aspendos acropolis, waaronder de zuidelijke poort zich in de beste conditie bevindt. Daarnaast staat de boog over de weg, die leidde van de oostelijke poort naar de agora, nog steeds overeind. Voor de boog verbreed de weg en vormt er zich een klein plein. Hierrond bevonden zich standbeelden waarvan sommige nog steeds zichtbaar zijn. Het steegje wordt doorsneden door het kanaal dat de riolering vervoerd van de acropolis.

Agora

Het centrale plein van Aspendos had handels- en politieke functies. Het is gelegen in het midden van de Akropolis en is omgeven door openbare gebouwen, onder hen: een basiliek, een nymphaeum, een bouleuterion, een markthal en een exedra. De vorm van deze agora is onregelmatig en het resultaat van de topografische kenmerken van de heuvel.

Nymphaeum

Het enige overgebleven deel van het nymphaeum in Aspendos is de gevel die lijkt op die in Side. De gevel is in twee lagen opgebouwd en elke laag heeft vijf nissen. Het water, door het leidingsysteem van het gebouw geleverd, stroomde uit zijn midden niches.

De hoogte van de gevel is 15 meter hoog en 32 meter breed. Boven de onderste rij van niches hebben een aantal fragmenten van rijk versierde balken het overleefd. In het verleden werd de gevel ook versierd door een Ionische collonade. Het Nymphaeum werd gebouwd in de 2e of 3e eeuw na Christus.

Basilica

Deze basiliek was een van de belangrijkste openbare gebouwen. Het oostelijke deel van dit gebouw, dat overleefde en in uitstekende staat is tot op de dag van vandaag, werd gebruikt als een politieke locatie en een rechtbank. De omvang van deze rechthoekige zaal is 20 bij 25 meter.

Binnen zijn drie muur niches, waar de beelden werden geplaatst, zichtbaar. De standbeelden van keizer Hadrianus en een vrouw zijn momenteel te zien in het Archeologisch Museum in Antalya. Het westelijke deel van de basiliek werd gebruikt voor commerciële doeleinden. Het was 105 meter lang en verdeeld in een centrale hal en twee beuken. Alleen fundamenten van deze afdeling zijn zichtbaar.

Om de ruïnes van Aspendos te bekijken is het noodzakelijk om een ticket te kopen. De prijs van een normaal ticket is 20 TL. Het ticket kan aan de ingang van het theater en de Acropolis heuvel gekocht worden. De toegang tot het aquaduct en baden-gymnasium ruïnes is gratis. Er is een museumwinkel in Aspendos dat souvenirs en boeken verkoopt.

Aan de voorzijde van het theater is er een grote parkeerplaats, waarvoor u een klein bedrag moet betalen. Het is ook mogelijk om een auto te parkeren een beetje verder van de belangrijkste ruïnes, vlakbij het gymnasium is het gratis.