Antalya

Antalya is de achtste grootste stad in Turkije, en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Gelegen aan Anatolia's bloeiende zuidwestkust begrensd door het Taurusgebergte, Antalya is de grootste Turkse stad aan de Middellandse Zee met meer dan een miljoen mensen in het grootstedelijk gebied.

De stad die nu Antalya heet werd eerst gesticht rond 200 voor Christus door de Attaliden van Pergamon, die al snel werd onderworpen door de Romeinen. Romeinse overheersing zag Antalya gedijen, waaronder de bouw van een aantal nieuwe monumenten, zoals Hadrian's Gate en de proliferatie van naburige steden. De stad viel meerdere malen in andere handen, met onder andere het Byzantijnse Rijk in 1207 en een groeiend Ottomaanse Rijk in 1391. Ottomaanse heerschappij bracht relatieve vrede en stabiliteit voor de komende vijfhonderd jaar. De stad werd overgedragen aan de Italiaanse heerschappij in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, maar werd heroverd door een nieuw onafhankelijk Turkije in de Onafhankelijkheidsoorlog.

Het gebied is afgeschermd van de Noorderwinden door het Taurusgebergte. Antalya heeft een mediterraans klimaat met warme, droge zomers en milde, regenachtige winters. Ongeveer 300 dagen van het jaar zijn zonnig, met bijna 3000 zonuren per jaar. De gemiddelde temperatuur van het zeewater varieert tussen 16 ° C in de winter en 27 ° C in de zomer. De hoogst gemeten temperatuur bereikte 45 ° C in juli die normaal gemiddeld oplopen tot 34,4 ° C. De laagst gemeten temperatuur daalde tot -4 ° C in februari, deze dalen gemiddeld tot 6,1 °C.

De landbouwproductie omvat citrusvruchten, katoen, snijbloemen, olijven, olijfolie en bananen. Antalya Metropolitan Municipality is een overdekte markt van de verse groenten en fruit naargelang de vraag van de provincie. Sinds 2000 zijn scheepswerven geopend in Antalya, gespecialiseerd in het bouwen van plezierjachten. Sommige van deze werven hebben geavanceerde composieten in de scheepsbouw technologie.

Kaleiçi, met zijn smalle kasseistraatjes en huizen van het Ottomaanse tijdperk, is het oude centrum van Antalya. Met zijn hotels, bars, clubs, restaurants en winkels, die gerestaureerd zijn, behouden veel van zijn historische karakter. Cumhuriyet Square, het centrale plein van de stad, is de locatie voor tijdelijke openlucht tentoonstellingen en optredens. Er zijn sites met sporen van Lycian, Pamphylian en Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse en Seljuk architectuur en culturen.

Antalya's unieke bevat piyaz (gemaakt met tahin, knoflook, walnoten, en gekookte bonen), kofte kebab (pikant Meatball die rond een stok wordt gekookt) pittige hibeş met gemengde komijn en tahin, Tandır kebab, domates civesi, şakşuka en diverse koude mediterrane gerechten met olijfolie. Een lokale specialiteit is tirmis, gekookte zaden van de lupine, gegeten als een snack. "Grida" (ook bekend als Lagos of de Middellandse witte grouper) is een vis gebruikelijk in lokale gerechten.