Alanya

Alanya vroeger Alaiye, is een badplaats stad en een component district van de provincie Antalya aan de zuidelijke kust van Turkije, in het land van de Middellandse Zee, 138 kilometer ten oosten van de stad Antalya. Door zijn natuurlijke strategische positie op een klein schiereiland in de Middellandse Zee onder het Taurusgebergte, is Alanya het lokale bolwerk voor veel mediterrane gevestigde rijken, met inbegrip van de Ptolemeïsche, Seleuciden, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Empires geweest. Alanya's grootste politieke belang kwam in de Middeleeuwen, met de Seljuk Sultanaat van rum volgens de regel van Alaeddin Kaiqubad I, van wie de stad zijn naam ontleent. Zijn building campagne resulteerde in veel van de bezienswaardigheden van de stad, zoals de Kizil Kule (Rode Toren), Tersane (Shipyard), en het kasteel van Alanya. Het mediterrane klimaat, natuurlijke attracties en historisch erfgoed maakt Alanya een populaire bestemming voor toerisme.

Het oosten en het westen van de stad word verdeeld door een rotsachtig schiereiland, dat is het unieke kenmerk van de stad. De haven, het stadscentrum, en Keykubat Beach, vernoemd naar de Sultan Kaiqubad I, liggen aan de oostkant van het schiereiland. Damlataş Beach, vernoemd naar de beroemde "druipende grotten", en Cleopatra Beach liggen in het westen. Atatürk Bulvarı, de belangrijkste boulevard, loopt parallel aan de zee, en verdeelt de zuidelijke, veel meer toeristische kant van Alanya van de noordelijke, de meer inheemse kant van elkaar.

Alanya heeft een typisch heet zomers mediterraan klimaat. Gelegen aan het Middellandse-Zeegebied, de subtropische hoge druk zone zorgt ervoor dat het meestal regent in de winter, waardoor de zomers lang, warm en droog zijn. Storm cellen brengen soms lichte buien met zich mee wanneer u zich dicht bij de kust bevind. De aanwezigheid van het Taurusgebergte in de nabijheid van de zee veroorzaakt mist en creëert op zijn beurt soms prachtige regenbogen in de ochtend. Aan de zee is er een gemiddelde temperatuur van 21,4 ° C, met een gemiddelde augustus temperatuur van 28 ° C.

Veel toeristen, vooral Scandinaviërs, Duitsers, Russen en Nederlanders komen regelmatig op vakantie in Alanya tijdens de warmere maanden. Ze worden aangetrokken door het gebied van warm weer, zandstranden, de toegang tot Antalya historische sites en heerlijke gerechten. Andere outdoor toeristische activiteiten omvatten windsurfen, parasailen en de bananenboot. Attracties zijn onder andere Europa's grootste waterpark, Sealanya, en de grootste kartbaan van Turkije. Het jachtseizoen trekt ook een aantal toeristen voor wilde geiten, varkens en patrijs jacht in de nabijgelegen natuurgebieden.